museums in nijmegen, wat ga jij ontdekken

Nijmegen is met een tiental museums niet meteen een museumstad bij uitstek te noemen, maar wie van historie en cultuur houdt, kan er zeker zijn hart ophalen. De stad huisvest ook diverse historische panden en rijksmonumenten. De Boterwaag en ook de Sint Stevenskerk, de grootste kerk van Nijmegen, zijn een bezienswaardigheid en rondom het centrum liggen fraaie straten met statige negentiende-eeuwse herenhuizen. Wil jij je onderdompelen in kunst, cultuur en historie? Maak dan een stadswandeling, eventueel onder leiding van een gids, en bezoek een van de museums.

Museums in Nijmegen en omstreken

Een greep uit de musea in Nijmegen: Museum Het Valkhof, MuZIEum, Het Gebroeders Lymborch huis, Nationaal Fietsmuseum Velorama, De Bastei, Museumpark Oriëntalis, Museum voor Anatomie en Pathologie, Van ’t Lindenhoutmuseum, Grootmoeders Keukenmuseum, Huis van de Nijmeegse geschiedenis, Valkhofbunker, Infocenter WO2 en Binnenvaartmuseum Nijmegen

Even buiten Nijmegen, in Berg en Dal en Groesbeek zijn bovendien twee fraaie themamusea te vinden die we hier graag even uitlichten.

Inspirerend Afrika

In bos- en heuvelrijk Berg en Dal bij Nijmegen vind je het Afrika Museum. In dit museum krijg je aan de hand van kunst, objecten en persoonlijke verhalen een beeld van onze relatie met het continent Afrika. Het museum is in 1954 opgericht door paters die allerhande Afrikaanse voorwerpen verzamelden om meer te leren over religies in Afrika. Deze rijke geschiedenis is nog steeds aanwezig, maar de collectie is intussen aangevuld met hedendaagse kunst.

Naast de vaste opstelling ‘Inspirerend Afrika’ zijn er wisselende tentoonstellingen. In het museumpark kun je kennismaken met traditionele Afrikaanse architectuur.  Het Afrika Museum vormt – samen met het Tropenmuseum en Museum Volkenkunde – het Nationaal Museum van Wereldculturen.

Wylerbaan 4G, Groesbeek

 

Vrijheid zonder grenzen, leer meer over de historie

Een ander museum net buiten Nijmegen is het Vrijheidsmuseum, in Groesbeek. Gevestigd in het bezienswaardige, 12 m hoge gebouw ‘de Dome’ en midden in het gebied waar de twee belangrijkste militaire operaties Market Garden en Veritable plaatsvonden. Als bezoeker word je in de vaste opstelling meegenomen in het boeiende, interactieve Verhaal van Oorlog en Vrijheid zonder Grenzen, gezien vanuit verschillende perspectieven en met een link naar de actualiteit.

Een museum dat je uitdaagt om kritisch na te denken over vrijheid toen en nu. Naast de vaste expo zijn er wisselende tentoonstellingen en activiteiten. Het museum is een historisch-educatief museum en heeft boeiende educatieprogramma’s voor alle typen onderwijs.