Kerstmarkten in Nijmegen

Wil je een leuke kerstmarkt bezoeken? Ook in Nijmegen zijn in december volop leuke dingen te beleven rond het thema Kerst – kerstmarkten ontbreken daarbij uiteraard niet! Het winkelcentrum van Nijmegen is sowieso echt een plaatje in de maand december. Fraaie lichtdecoraties boven de straten en aan de gevels brengen je in een feestelijke stemming; tal van winkels richten hun etalages sfeervol in of lichten hun prachtige panden rond de kerstdagen extra uit. Ook buiten het winkelcentrum – bijvoorbeeld aan de Oranjesingel – zijn veel panden in het licht gezet. De stad organiseert in de decembermaand  naast kerstmarkten ook de Winterweken en het Feest van het Licht.

nijmegen kerstmarkt

Bezoek één van de kerstmarkten

Op verschillende plekken in Nijmegen worden traditiegetrouw kerstmarkten georganiseerd waar je je heerlijk kunt onderdompelen in de warme sfeer van kerst. Snuffelen tussen de kraampjes met kerstdeco, genieten van warme chocomel, glühwein, erwtensoep met spek en kerstlekkernijen en even stilstaan bij een koortje dat fraaie kerstklassiekers staat te zingen … was het maar vast zover.

Kerstmarkten voor het goede doel

De kerstgedachte is volop aanwezig bij deze twee kerstmarkten in Nijmegen: de opbrengsten gaan naar het goede doel. Beide markten vinden plaats op woensdag 14 december. Bij de kerstmarkt van De Vincentius Vereniging (die zich inzet tegen armoede en eenzaamheid) in Horstacker staan de kraampjes er van 11.00 tot 16.00 uur. Gezelligheid troef met live muziek en zang en de kinderen kunnen er zelfs een ritje maken met de kerstman! Ook het Kolpinghuis schenkt de opbrengsten van zijn kerstmarkt aan een goed doel (Brazilië). Deze markt begint een uurtje later; hier staan de kerstkraampjes van 12.00 tot 16.00 uur. Eveneens omlijst met live zang, (kerst)lekkers en met een knutselhoek voor de kinderen.

kerstmarkt nijmegen

Wintermarkt en kerstfair

Eveneens op 14 december (populaire datum voor kerstmarkten blijkbaar) houden de creatievelingen van De Smeltkroes een wintermarkt. Wandel binnen in de ateliers van de kunstenaars, doe mee aan een workshop en scoor nog een paar bijzondere kerstcadeaus of doe mee met de bingo. Ook voor de inwendige mens wordt op deze kerstmarkt goed gezorgd. Je bent welkom tussen 14.00 en 19.00 uur. Een paar dagen eerder, op 11 december, is het kerstmarkt rond de Witte Molen in het Florapark. Feestelijkheid met dans en muziek, je kan er een kerststukje maken en op de foto met de kerstman. Deze kerstmarkt start wat later- om 16.00 uur, als het al een beetje begint te schemeren en duurt tot 21.00 uur. De vele lichtjes zorgen voor een sprookjesachtige ambiance. 

Nijmeegse Winterweken

Op 17 december gaan de Nijmeegse Winterweken van start. Geen kerstmarkt, maar wel een en al (kerst)sfeer en cultuur! Drie weken lang kun je genieten van onder meer indrukwekkende  lichtsculpturen en straattheater. Er is een mooie wandelroute langs de negen grote lichtkuntswerken op diverse markante plekken in het centrum van Nijmegen. Ook kun je een muziekquizroute lopen. Ook in 2023 kun je nog van al dit moois genieten, de Winterweken duren tot en met 8 januari.

Feest van het Licht

Ook geen kerstmarkt in de letterlijke zin, maar het kerstthema is nauw verweven met het Feest van het Licht. Het vindt plaats in Museumpark Heilig Landstichting Orientalis, dat voor de gelegenheid baadt in prachtige verlichting. Zeer de moeite waard is de traditionele kerststallententoonstelling in het hoofdgebouw, met interpretaties van dit eeuwenoude tafereel van verschillende kunstenaars en met steeds een nieuw thema. Mis deze mooie expo niet, hij is te zien van 18 december tot en met 9 januari.

Voor exposanten

Zelf op de kerstmarkt staan als exposant? Dat kan. Ga dan naar deze pagina en wie weet zien we je binnenkort achter de kraam i.p.v. ervoor 😉

Ook leuk om te lezen