Simon Mamahit nieuwe stadsdichter van Nijmegen

Tijdens het Wintertuinfestival op 1 april is de nieuwe Nijmeegse stadsdichter bekend gemaakt: Simon Mamahit. Hij gaat de komende twee jaar dit ambt vervullen. Nijmegen heeft sinds 2005 een stadsdichter die poëzie dichter bij de mensen brengt en Nijmegenaren op literaire wijze aan het denken zet door stil te staan bij belangrijke gebeurtenissen in onze stad.

Simon Mamahit (1992), alias Disci, is rapper, organisator en ondernemer. Geboren, getogen en gebleven in Nijmegen, en een veel gezien gezicht op en achter de schermen van diverse podia. Simon heeft zijn wortels in de Oost-Nederlandse hiphop maar je kan hem ook kennen van verschillende literaire evenementen. Zo is Simon sinds 2012 betrokken bij spoken word-platform Mensen Zeggen Dingen en is hij jurylid bij het Nederlands Kampioenschap Poetry Slam. Sinds 2012 brengt hij onder de alias Disci muziek uit. Nachten Alleen (2023) is zijn laatste wapenfeit. Verder is hij dagvoorzitter en presentator op festivals en schrijft poëtische voice-overteksten voor filmmakers en bedrijven.

Simon Mamahit Stadsdichter Nijmegen
Fotograaf: Oogdruk 12

Spoken word en hiphop

Simon beseft dat hij als stadsdichter op de schouders van reuzen staat. In zijn vroege jaren trok hij al veel op met Dennis Gaens, Wout Waanders kwam hij regelmatig tegen bij Mensen Zeggen Dingen en Amal Karam mocht hij vorig jaar ontvangen bij Stichting Beatwise, waar hij toen zakelijk leider was. Simon Mamahit: “Ik voel me vereerd met de keuze om mij tot stadsdichter te benoemen. Ik wil het stadsdichterschap laten landen bij een breder publiek en ga hiermee aan de slag vanuit mijn achtergrond als rapper en spoken-word artiest. ‘’
In hiphop staat hij bekend als poëtisch met een onorthodoxe flow, in spoken word is hij een rapper-poëet. Als stadsdichter brengt hij het beste van beide. Wethouder cultuur Noël Vergunst: “We zijn enorm blij met Simon Mamahit als nieuwe stadsdichter van Nijmegen. Hij vertolkt een nieuw geluid en ook een nieuwe generatie in die rol. We kijken uit naar zijn bijdragen aan onze stad.”

Simon Mamahit Stadsdichter van Nijmegen

De stadsdichter schrijft aan Nijmegen gerelateerde gedichten, verzorgt een gedicht voor de ‘eenzame uitvaarten’ (uitvaarten van Nijmegenaren zonder familie of nabestaanden) en werkt in overleg mee aan educatieve projecten op een aantal Nijmeegse scholen. De stadsdichter kan op eigen initiatief en op verzoek van organisaties en instellingen gedichten schrijven, voordragen en publiceren en brengt zo de poëzie dichter bij de mensen in de stad. Het stadsdichterschap is onlosmakelijk verbonden met het levendige literaire klimaat van de stad. De begeleiding van de stadsdichter ligt in handen van de Nijmeegse literatuurorganisatie Wintertuin. Nijmegen heeft sinds 2005 een stadsdichter, eerdere stadsdichters waren onder meer Heidi Koren (2021-2023), Wout Waanders (2019-2021) en Amal Karam (2017-2019).