Kies voor een unieke meubels, ambachtelijke gemaakt door de meubelmaker
Hoe gaaf is het om een meubelstuk in huis te hebben dat niemand anders is. Bijvoorbeeld een unieke eettafel, een lust voor het oog en een uniek, ambachtelijk kunstwerk om heerlijk aan te tafelen. Daarvoor nemen we je graag mee in de wereld van de houtbewerking. Want wat doet een meubelmaker precies? Is het moeilijk om zelf te doen? Of kun je het makkelijk leren? En tot slot waar in Nijmegen vind je een meubelmaker of leuke cursus.

Wat doet een meubelmaker?
Een meubelmaker is een vakman of vakvrouw die gespecialiseerd is in het maken van meubels. Een meubelmaker ontwerpt, maakt en repareert meubels, variërend van tafels, stoelen, kasten tot bedden. Meubelmakers gebruiken hiervoor verschillende soorten hout en andere materialen, zoals stoffen, leder of metaal.
Het werk van een meubelmaker begint met het ontwerp en de planning van het meubelstuk. Hierna bepaalt de meubelmaker de selectie van de juiste materialen en gereedschappen, het opstellen van een gedetailleerd plan en het berekenen van de kosten. Vervolgens werkt de meubelmaker met behulp van verschillende gereedschappen en technieken om het meubelstuk te maken. Hierbij moet je denken aan het zagen, schaven, frezen, boren, lijmen en afwerken van het hout. Het is de taak van de meubelmaker om ervoor te zorgen dat het meubelstuk er niet alleen mooi uitziet, maar ook functioneel en duurzaam is. En uniek!
Naast het maken van nieuwe meubels, kan een meubelmaker ook meubels repareren of renoveren. Dit omvat het herstellen van beschadigde meubels, het vervangen van onderdelen en het opnieuw afwerken van oppervlakken. Meubelmakers werken vaak in een werkplaats, maar sommigen werken ook op locatie, bijvoorbeeld bij het installeren van op maat gemaakte meubels.
Kun je zelf leren je eigen meubels te maken?
Ja, dat kan zeker! Het maken van meubels vereist wel enige kennis en vaardigheden, maar het is een ambacht dat kan worden geleerd en ontwikkeld door middel van praktische ervaring en het bestuderen van de theorie, zoals het kennen van de gereedschappen, materialen en technieken.
Er zijn verschillende manieren om te leren hoe je meubels maakt. Een manier is door middel van boeken, online tutorial en video’s, die je vaak op YouTube kunt vinden, waarin de basisprincipes van houtbewerking en meubelontwerp worden uitgelegd. Daarnaast zijn er workshops en cursussen waar je onder begeleiding van een meubelmaker aan de slag kunt gaan en de nodige vaardigheden kunt opdoen.
Het is belangrijk om te beginnen met kleine projecten en het gebruik van eenvoudige gereedschappen, zodat je langzaam maar zeker meer ervaring opdoet en je vaardigheden kunt verbeteren. Het is ook nuttig om te leren van de fouten die je maakt, zodat je de volgende keer beter weet wat je moet doen.
Het kan dus zeker, maar het vraagt wel tijd en geduld, en je zult het enige tijd moeten doen voor je echt aan grote projecten kunt beginnen.

Waar in Nijmegen kun je zelf aan de slag met houtbewerking?
Er worden cursussen houtbewerken en meubels maken gegeven in Nijmegen, in een prachtige cursusruimte in het oude fabriekspand van de Splendorfabriek. Deze cursussen worden geleid door drie ervaren meubelmakers die gepassioneerd zijn over hun vak.
Tijdens de basiscursus houtbewerken leer je verschillende houtverbindingen oefenen, zoals de half-houtverbinding, de pengat verbinding en de zwaluwstaart. Daarnaast maak je kennis met de voornaamste Europese houtsoorten die veel gebruikt worden in de meubelmakerij, zoals eiken, essen, beuken, iepen en noten. Ook leer je over de anatomie en eigenschappen van hout, en leer je om te gaan met diverse meubelmakers handgereedschappen zoals beitel, zaag en kruishout. Tot slot is er aandacht voor het afwerken van hout.
Je kunt de geleerde basistechnieken toepassen in diverse werkstukken, zoals een meubelmakers hamer, een spiegellijst en/of een actueel werkstukje. Hierbij komen diverse kneepjes van het meubels maken aan bod.
De basiscursus houtbewerken is geschikt voor iedereen die op een plezierige wijze kennis wil maken met het vak van meubels maken. De looptijd van de cursus is vier maanden op één vaste avond of ochtend in de week. Er worden twee cursussen per jaar gestart, in september en in januari. Het maximaal aantal deelnemers is 8 per dagdeel.

Welke meubelmakers raden wij aan in Nijmegen?
We hebben er een aantal voor je gevonden, die allen uit Nijmegen komen, en waarvan wij zeker weten dat ze prachtige, unieke meubels kunnen maken.
Tommiek:
Hier maken ze unieke en eigenzinnige houten meubels, voor thuis of op kantoor. Met veel oog voor detail!
Meubelmakerijopshout:
Samen met jou werken ze hier aan het ontwerp voor een prachtig meubelstuk van massief hout.
Casper Rutges:
Hij maakt strak vormgegeven meubels van massief hout van tafels tot kasten.