Je boekhouding zelf doen of uitbesteden?
Stel: Je begint met ondernemen en de eerste facturen heb je inmiddels verstuurd voor je werkzaamheden. Dat is leuk ondernemen! Nu is het een goed moment om een keuze te maken hoe je de administratie gaat doen. Je hebt immers de keus om zelf aan de slag te gaan, eenmalig of periodiek een boekhouder te raadplegen of de administratie in zijn geheel uit te besteden. In dit artikel gaan we dieper hier op in.
Wat komt er kijken bij een administratie?
Steeds meer mensen gaan ondernemen en worden ZZP-er. Soms is het een bewuste keus en in enkele gevallen worden ze gedwongen door hun werkgever om te gaan ondernemen om hun baan te houden. Hoe je het ook wendt of keert je zal als ZZP-er een boekhouding bij moeten houden. Wanneer je de administratie goed hebt ingericht heb je in één oogopslag een goed beeld hoe je ervoor staat. Daarnaast is het ook de basis voor de jaarlijkse belastingaangifte.
Zelf je boekhouding doen als ZZP-er
Wanneer je het leuk vind om zelf met cijfers, belastingregeltjes en facturen aan de slag te gaan en veel tijd op het internet wilt surfen kan je de boekhouding zelf gaan bijhouden. Je kan met behulp van excel, een aantal macro’s en rekenformules een mooi document maken waarin je de boekhouding gaat bijhouden. Mocht je niet zo handig zijn kan je er altijd voor kiezen om een administratie excel sheet van het internet te downloaden en deze te gebruiken. Er zijn diverse websites waar je deze gratis of tegen een kleine vergoeding kan afhalen. Mocht je iets professioneler aan de slag willen gaan zijn er een aantal online boekhoudprogramma’s welke je tegen een vergoeding kan gebruiken. Voorbeelden hiervan zijn: Siel Acumulus, E-boekhouden, Tellow, Jortt en Exact. In de basis doen ze allemaal hetzelfde en kan je snel beginnen met het inrichten van je boekhouding.
Periodiek de boekhouder raadplegen
Wil je af en toe sparren met een deskundig iemand kan je de hulp inschakelen van een boekhouder. Met een boekhouder kan je afspraken maken in hoeverre hij of zij je helpt met de boekhouding. Denk hierbij aan de jaarlijkse belastingaangifte of elk kwartaal de BTW aangifte doen. Als je een beetje inzicht en gevoel hebt bij het inrichten van de boekhouding kan dit een goede variant zijn. Je hebt immers zelf inzicht in de boekhouding en weet wat er maandelijks in en uit gaat. Daarnaast ontvang je vanuit de boekhouder tips en trucks welke jou weer voordelen kan opleveren.
Onze tip is om af te stemmen met je boekhouder welk boekhoudprogramma je gaat gebruiken. Veelal heeft de boekhouder een bepaalde voorkeur en het zou zonde zijn om halverwege van boekhoudprogramma of boekhouder te moeten wisselen.
De boekhouding uitbesteden
Als je totaal geen kaas hebt gegeten van boekhouding en alles wat er bij komt kijken is onze tip om de boekhouding in zijn geheel uit te besteden. In afstemming met je boekhouder maak je vooraf afspraken en gaat de boekhouder voor je aan de slag. Het enige wat je hoeft te doen is elke maand fysiek of digitaal je bonnetjes aan te leveren en de boekhouder doet de rest. Je BTW aangifte en de jaarlijkse inkomstenbelasting worden voor je geregeld en zelf hoef je je er niet meer naar om te kijken. Het klinkt natuurlijk logisch dat hoe meer je de professionele boekhouder laat doen dat er meer kosten achter weg komen kijken.
Conclusie
Welke vorm je ook kiest; het is goed om je bij te laten staan door een deskundig iemand wanneer het goed over. In de omgeving van Nijmegen zijn er diverse boekhouders te vinden die je deels- of in zijn geheel kunnen helpen.