Nijmeegse Vierdaagse
Ben je een fanatieke lange afstandswandelaar en staat de Nijmeegse Vierdaagse nog op jouw bucketlist? Twijfel dan niet langer en ga ervoor. In dit artikel ontdek jij wat je kunt verwachten en ben je straks helemaal klaar om dit fantastische evenement mee te maken. Waarom zou je nog langer wachten? De Nijmeegse Vierdaagse is het helemaal!
Een stukje geschiedenis
De Nijmeegse Vierdaagse is het meest bekende wandelevenement in Nederland. Tevens is het ook de oudste. De eerste editie vond plaats op 1 september 1909 en nog altijd is het evenement onverminderd populair. Het wandelevenement van vier dagen is destijds bedacht door een militair. Hij wilde graag de conditie van de militairen opbouwen. In totaal 296 militairen vertrokken uit tien verschillende kazernes om een parcours te lopen. Er sloten toen meteen al tien burgers aan. Vandaag de dag starten zo’n 47.000 deelnemers aan deze meerdaagse wandeltocht.
Afstanden van Nijmeegse Vierdaagse
Wie zich afvraagt wat je kunt verwachten bij deelname aan de Vierdaagse, wil natuurlijk eerst weten wat de afstanden zijn die je kunt lopen. De Nijmeegse Vierdaagse kent de volgende afstanden: 30 kilometer, 40 kilometer of 50 kilometer. Volgens de reglementen mag je alleen meedoen als jij vier dagen achter elkaar minstens de voor jou geldende reglementaire afstand gaat wandelen. Jouw geboortejaar bepaalt op welke afstand je mag inschrijven. Hierbij wordt uiteraard ook rekening gehouden met je geslacht. Hieronder zie je een overzicht:
Vrouwen
Geboortejaar 1964 – 1997 | Inschrijven voor minimaal 40 kilometer (50 kilometer mag)
Geboortejaar 1963 en eerder | Inschrijven voor minimaal 30 kilometer (40 en 50 kilometer mag)
Mannen
Geboortejaar 1974 – 1997 | Inschrijven voor minimaal 50 kilometer
Geboortejaar 1964 – 1973 | Inschrijven voor minimaal 40 kilometer (50 kilometer mag)
Geboortejaar 1963 en eerder | Inschrijven voor minimaal 30 kilometer (40 en 50 kilometer mag)
Dit is de leeftijdstabel voor de editie van 2023. Indien je voor een bepaalde afstand staat ingeschreven en je bedenkt je toch nog, dan is het altijd mogelijk dit later nog te wijzigen. Tot de week voorafgaand aan de start, hoef je voor deze wijziging niets te betalen. Daarna gelden andere regels.
Ook al ben je gewend om lange afstanden te wandelen, de Nijmeegse Vierdaagse is toch net even anders. Het kan dus zijn dat je blessures gaat oplopen waar je anders nooit last van hebt. De meeste klachten die wandelaars tijdens de Nijmeegse Vierdaagse ervaren is pijn aan de voeten. En met stip op nummer één staan dan natuurlijk de blaren. Veel mensen denken overigens dat je daar niet aan ontkomt. Toch is het wel degelijk mogelijk om blaren te voorkomen. Hierbij zijn goede wandelschoenen en veel sokken van groot belang.
Zorg voor wandelschoenen die goed passen en loop deze uiteraard ruim van tevoren in. Het is belangrijk dat je het inlopen opbouwt. Daarnaast zijn je sokken heel belangrijk. Schaf daarom naadloze wandelsokken aan en zorg dat je meerdere exemplaren meeneemt. Het is namelijk verstandig om onderweg een aantal keer nieuwe sokken aan te trekken. Ook droge schoenen zijn een pré. Een extra paar wandelschoenen is dan ook niet overbodig. Mocht je een dag in de regen lopen, kun je de volgende dag droge schoenen aan en de natte exemplaren laten drogen. Let erop dat je deze reserve wandelschoenen ook goed inloopt.
Met duizenden deelnemers kun je je voorstellen dat dit wandelevenement ontzettend druk is. Verwacht vooral bij de start een kluwen aan mensen. Probeer je hier niet aan te ergeren en ga er gewoon lekker in mee. Als je eenmaal de stad uit bent, lukt het alweer veel beter om in je eigen tempo te wandelen. Pas als alle routes weer samenkomen, neemt de drukte weer toe. Als je nu vaak alleen wandelt, is het handig om je voor te bereiden op wandelen tussen heel veel andere mensen. In je voorbereiding zou je daarom eens een aantal keren mee kunnen doen aan een georganiseerde wandeltocht. Zo ervaar je hoe het is om tussen andere wandelaars te lopen.
Minimaal 30 of 40 kilometer wandelen per dag vraagt heel wat uren van je tijd. Logisch dat de starttijden dus zeer vroeg in de ochtend zijn. Zo zijn de starttijden voor 30 kilometer vanaf 06.30 uur, voor 40 kilometer vanaf 04.30 uur en voor 50 kilometer maar liefst vanaf 04.00 uur. Verwacht dus niet dat je heerlijk lang kunt slapen na een vermoeiende wandeldag. Vroeg opstaan bij deelname aan de Nijmeegse Vierdaagse is echt een must.
Dat meedoen aan dit grote wandelevenement zwaar is, hoeft niemand natuurlijk te vertellen. Vier dagen lang grote afstanden wandelen vergt veel van een lichaam, en daarom is het dan ook echt verstandig om in topconditie aan de start te verschijnen. Natuurlijk is de ervaring voor de ene wandelaar anders dan voor de andere wandelaar, maar wat je zeker kunt verwachten is dat de derde dag zwaar is. Tijdens deze derde dag wandel je namelijk over de Zevenheuvelenweg. Deze dag staat ook wel bekend als de beruchte “Dag van Groesbeek”. Op sommige stukken gaat de weg flink omhoog en daarna natuurlijk ook weer naar beneden. Het is daarom verstandig om tijdens je trainingen ook eens heuvels op te zoeken. Zo kun je ervaren hoe dat voelt en hoe je dan het beste kunt lopen.
Nu je weet wat je ongeveer kunt verwachten als je meedoet aan de Nijmeegse Vierdaagse, kun je dat meenemen tijdens je voorbereidingen. Uiteraard weet je nooit wat de weersomstandigheden zullen zijn tijdens het evenement. Daarom is het handig om tijdens je trainingen in alle weertypes te gaan wandelen. Regent het een keer keihard? Stel je training niet uit, maar ga gewoon! Ook tijdens de Nijmeegse Vierdaagse kan het voorkomen dat je de hele dag in de regen wandelt. Dit zelfde geldt voor een snikhete dag. De verleiding is groot om je training over te slaan en lekker in een zwembad te duiken. Maar doe het niet. Trek die schoenen aan en ga op pad.
Een goede voorbereiding is echt het halve werk. En komen er tijdens je deelname aan de Nijmeegse Vierdaagse toch nog onverwachtse dingen om de hoek kijken? Laat het gebeuren. Geniet van het moment en neem die ervaring gewoon mee voor het volgende jaar. Heel veel wandelplezier gewenst!
NijmegenOnline.nl is de plek voor alle informatie over Nijmegen en haar prachtige omgeving. Of je nu hier komt studeren, een inwoner bent of lekker dagje op pad gaat, wij voorzien je van alle informatie