Besparen tijdens feestdagen? Onze 5 beste tips!

Bij de meeste mensen tovert de gedachte aan de feestdagen een glimlach op hun gezicht. Met het hele gezin de kerstboom versieren en daarna genieten van een uitgebreid diner is heerlijk. En een paar dagen later proost je samen op een mooi nieuw jaar tijdens Oud en Nieuw. Maar dan is het januari en schrik je van jouw bankrekening. Dat is schrikken! Gelukkig zijn er een aantal manieren om geld te besparen tijdens de feestdagen. Wij hebben er speciaal voor jou vijf op een rijtje gezet.

kerstboom kado

Tip 1: Stel een budget vast

Ten eerste raden we aan om een budget vast te stellen en je daar aan te houd. Neem voordat je gaat winkelen even de tijd om na te denken over hoeveel geld je kunt uitgeven zonder in de problemen te komen. Zet dit bedrag eventueel op papier en neem alleen cash geld mee. Het komt wel eens voor dat je budget toch niet afdoende blijkt. Pas het alleen aan als het echt niet anders kan.

Hoe voorkom je impulsaankopen?

Een manier om impulsaankopen te voorkomen is om wat tijd te nemen voordat je naar de kassa rent. Wacht eventueel een dag of twee voordat je iets koopt waar je interesse in hebt. En denk eens na over de triggers die jou normaliter aanzetten tot impulsieve aankopen, zoals verveling of stress. In de winkels kan het tijdens de feestdagen behoorlijk druk zijn. Laat je er niet door beïnvloeden of koop desnoods jouw cadeaus online. Je kent jezelf toch echt het beste. Probeer manieren te vinden om triggers te vermijden of zoveel mogelijk te beheersen. Uiteindelijk kun je op die manier een hoop geld besparen tijdens de feestdagen.

boodschappen lijst maken

Tip 2: Maak een lijstje met wat je precies wil kopen

We begrijpen heel goed dat bepaalde aanbiedingen erg verleidelijk zijn. Toch is het belangrijk om je in te houden. Maak eventueel een lijstje van wat je precies wil kopen. En maak ook een lijst van mensen die je met de feestdagen een cadeau wil geven. Hoeveel wil je per persoon uitgeven aan een presentje? Hou eventueel rekening met bijzondere omstandigheden. Misschien ben je bereid om net even een mooier cadeau te geven aan iemand die een moeilijke tijd doormaakt. Door alles op een rijtje te zetten voorkom je te grote uitgaven en het opbouwen van schulden.

Hoe vind je het perfecte cadeau voor de feestdagen?

Het vinden van het perfecte cadeau van de feestdagen is een leuke uitdaging. Bedenk wat de interesses en hobby’s van de ontvanger zijn. Probeer een cadeau te vinden die daar perfect bij past. Is jouw vriend, vriendin of familielid dol op koken? Geef dan een kookboek met een leuke twist, bijvoorbeeld eentje dat zich richt op een specifiek type keuken. Of misschien kom je wel een kookboek tegen met een bijzonder thema, zoals barbecueën. Of maak een cadeaumand met ingrediënten die hij of zij kan gebruiken in de keuken.

Haal al jouw creativiteit uit de kast

Je kunt natuurlijk honderden euro’s aan cadeaus spenderen, maar Do It Yourself (DIY) is ook hartstikke hip en leuk. Dit betekent dat je zelf cadeaus maakt. Haal dus al jouw creativiteit uit de kast en laat jouw geliefden zien hoeveel je om ze geeft. Je hebt er immers echt moeite voor gedaan! Zelfgemaakte cadeaus kunnen zo eenvoudig zijn als een partij koekjes of zo uitgebreid als een handgemaakte trui of deken. Aangezien het winter is, valt een trui of vest ongetwijfeld in de smaak. Op die manier geef je meteen een persoonlijk cadeau Wat je ook kiest om te maken: je geliefden zullen de tijd en moeite die je erin steekt zeker waarderen.

creatief kado

Tip 3: Kijk en vergelijk volop

Geld besparen tijdens de feestdagen onmogelijk? Echt niet, je moet alleen goed nadenken tijdens het winkelen. Kijk en vergelijk online om de beste prijzen te vinden. Surf rond op het internet en neem er de tijd voor. Vergelijk verschillende winkels en online retailers met elkaar om de beste deals te vinden. Een andere populaire strategie is zoeken naar producten in de uitverkoop en mooie kortingsacties. Veel winkels bieden tijdens de feestdagen speciale promoties en kortingen aan.  Probeer daar zoveel mogelijk van te profiteren, dat is goed voor je portemonnee!

vergelijk prijzen

Tip 4: Ga niet altijd  voor de duurste merken

Bekende merken hoeven niet altijd de beste kwaliteit te leveren. Sommige winkelmerken zijn ook prima. Deze hebben weliswaar een minder bekend logo, maar zijn wel goedkoper en vaak ook van prima kwaliteit. Het kan best verleidelijk zijn om goedkope spullen van lage kwaliteit aan te schaffen. Wel moeten ze vaker vervangen worden, waardoor je er op de lange termijn dus meer geld aan kwijt bent.  Zodoende is het heel belangrijk om producten met elkaar te vergelijken, een punt dat we al eerder noemden in dit artikel. Vergelijk prijzen met elkaar en lees reviews van eerdere klanten. Zij geven vaak een eerlijk oordeel over het product en wat je precies kan verwachten.

samen geld besparen

Tip 5: Laat je creditcard thuis

Heb je een creditcard? In sommige gevallen is deze kaart hartstikke handig, maar niet tijdens de feestdagen. Daarmee verklein je de kans dat je veel te veel geld uitgeeft. Niemand wil het nieuwe jaar beginnen met schulden. Het is veel beter om contant geld mee te nemen zodat je precies weet wat je uitgeeft.

Tot slot: met een flinke portie creativiteit kun je ver komen

Sinterklaas en Kerst zijn in deze dure tijden niet voor iedereen een feest, maar met een flinke portie creativiteit kun je ver komen. En het goede nieuws is dat je veel kunt doen om geld te besparen. Maak bijvoorbeeld zelf mooie versieringen voor in huis. Je hebt meteen ook een leuke activiteit om met elkaar samen te doen! En kook thuis in plaats van uit eten te gaan. Hou mooie aanbiedingen van supermarkten in de gaten en koop het liefst groot in. Op die manier profiteer je van ‘bulkkorting’ en geniet je ook na de feestdagen nog van lekker eten. Onthoud dat elke kleine stap telt. En daarmee maak je zelfs met een klein budget van de feestdagen een onvergetelijke tijd!